Ander werk

Kunst


maaikemaakt_brons_sculptuur_african-lady

Brons

Beelden gemaakt uit chamotteklei of uit was kan je laten afgieten in brons. Een bronsgieter maakt een mal van het werk en giet het vervolgens af in brons. Het is een kostbaar proces, maar dan heb je ook wat!

Handicap

Als graveur-modelleur ben ik getraind om heel veel details weer te geven. Munten hebben nou eenmaal veel details. Toen ik groot ging werken ging ik in het begin net zoveel details in een beeld brengen als ik in reliƫfs deed. Dat vond ik niet mooi en heb mijzelf toen verboden met spatels te werken.

Ik handicapte mijzelf door alleen maar met een grof afgezaagde vierkante stok te mogen werken en met mijn vingers. Spatels waren verboden. Het slaan met de stok gaf het effect van de strepen in de klei die ik erg mooi vind. Vooral niet glad poetsen, dan verliest het zijn karakter.

Model

Ik werk het liefst naar model en niet van foto als ik 3D werk. Ik heb wel ooit van foto’s 3D werk gemaakt maar dit is vreselijk moeilijk en eerlijk gezegd ook niet echt leuk omdat je dan echt goeie foto’s van alle kanten moet hebben en die heb je dan meestal niet. Een portret lijkt niet als het achterhoofd of de kaaklijn bv niet klopt en die zie je niet op een foto recht van voren. En zeg nou zelf, hoe vaak maak jij foto’s van je eigen achterhoofd? šŸ™‚

Maar als kunstenaar heb ik ze wel nodig!

Mijn oude leermeester Willem Vis

Als graveur-modelleur ben ik gespecialiseerd geweest in het maken van reliƫfs voor munten en penningen. Wat je hier ziet is een vrij hoog reliƫf (ongeveer 1mm) in gips wat geschikt is om af te gieten in brons.

Ik werk het ook liefst naar model en niet van foto als ik een reliƫf maak. Maar van foto gaat dit ook prima.

Dit reliƫf heb ik in 1999 naar model gemaakt en is een afbeelding van mijn leermeester Willem Vis. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor wat hij me geleerd heeft in dit vak. Willem had waanzinnig talent in modelleren en tekenen.

Een reliƫf tussen de 0,3 -0,75mm

Munten hebben een veel lager reliƫf omdat deze niet gegoten maar geslagen worden. De reliƫfhoogte van het model, wat 4x ware grote is, mag dan maximaal 0,75 mm en minimaal 0,3mm zijn. Het maximum is er omdat het anders niet geslagen kan worden uit een plaatje. Het minimum is er omdat de achtergrond gepolijst moet worden en dan verlies je hoogte en krijg je glimmende plekken daar waar je ze niet wilt hebben.

Andere materialen

Maar daar stopte het niet. Ik ging met meer materialen werken. Ik hou van contrasten en kan soms zelf ook een vat van tegenstrijdigheden zijn. Hier heb ik met een zeer zacht soort steen (speksteen) een sculptuur gemaakt. Twee moedersymbolen geĆÆnspireerd op zowel Keltische kunst als kunst van de Maori’s. De sokkel is een grof stuk lava vanuit de Kanarische eilanden. Het hele eiland is er van gemaakt, dit ligt gewoon langs de kant van de weg. Het oergeweld van de aarde wat steen doet smelten vind ik een prachtig contrast met het zachte en gladde babyroze van de sculptuur. Ik heb ze gemaakt voor mijn moeder en mijn schoonmoeder.

En…. lijken ze een beetje?

Altijd leuk om te zien of een portret een beetje lijkt. Vandaar een setje op een rij met het model er naast.